Kovo 11-oji
Krepšinis
Krepšinio salė MDPS nariams.
Kviečiame kiekvieną penktadienį nuo 20:00 val.

Krepšinio salė
Pagrindinis
Pradžia
Naujienos
Mintys
Nuorodos
Kontaktai
Laisvalaikis
Paieška
Naujienų kanalai
DUK
Fotogalerija
Dokumentai
Impuls
Sporto klubai MDPS nariams:
Krepšinio salė
Joomla! Tinklapis
Joomla! Forumai
Atviras kodas
Administratorius
Šimtai tūkstančių žmonių tapo skolininkais PDF Spausdinti El. paštas
Parašė SystemOperator   
2010-03-26
VMI
VMI
    Išvydę savo pajamų deklaracijas 223 tūkst. Lietuvos gyventojų sužinos esą skolingi valstybei. Anksčiau įpratęs gauti, šiemet kas ketvirtas mokesčių mokėtojas turės atseikėti dalį santaupų į skylėtą biudžetą. Įvertinusi 900 tūkst. Lietuvos gyventojų duomenis, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė, kad 223 tūkst. žmonių valstybei turės papildomai sumokėti gyventojų pajamų mokesčio.

    Priežastis – jiems pernai buvo pritaikytas didesnis, nei priklauso, neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD).

    Skolininkų armija greičiausiai išaugs, nes VMI dar neišanalizavo 600 tūkst. gyventojų duomenų.

    Susigrąžinti dalį mokesčių už išlaidas būsto paskolos palūkanoms, gyvybės draudimui, pensijai kaupti ar studijoms šiemet, naujausiais duomenimis, galės apie 330 tūkst. gyventojų.

   Mokesčių inspektoriai kol kas neskelbia, kiek pinigų žmonės turės pervesti į šalies biudžetą.

   VMI praneša, kad skolą valstybei turės grąžinti ir tie, kurie nepateiks savo pajamų deklaracijų. Apie įsiskolinimą žmonės bus informuojami laiškais.

    Skolą reikės grąžinti iki gegužės 3-iosios.

    O tie, kuriems valstybė turi grąžinti mokesčio permoką, pinigų turės laukti ilgiausiai iki liepos pabaigos.

    Mokesčių inspekcijos atstovas Darius Buta primena, kad laiku negavusi pinigų VMI privalės skaičiuoti delspinigius (0,04 proc. už kiekvieną dieną) ir pradėti išieškoti skolą.

    Nesusitarus gražiuoju į pagalbą bus kviečiami antstoliai.

    Praėjusių metų pradžioje žmonės savo darboviečių buhalterijose turėjo užpildyti prašymus ir nurodyti, kokį NPD skaičiuoti atsižvelgiant į jų pajamas ir šeimos dydį.

    Tiems, kurie neparašė tokių prašymų, buvo taikomas maksimalus NPD (470 litų), kuris priklauso tik ne daugiau kaip 800 litų per mėnesį uždirbantiems. Taigi daugiau uždirbantys žmonės tapo skolininkais.

    Taip pat nutiko ir tiems žmonėms, kurie buhalterijai pateikė prašymą dėl NPD, bet gavo papildomų apmokestinamųjų pajamų. Dėl to tokiems žmonėms turėjo būti taikomas mažesnis NPD.

* * *

Nuo ko priklauso NPD

    * Anksčiau šis dydis visiems buvo vienodas – 320 litų. Tačiau 2008 m. pabaigoje įstatymus pakeitusi valdžia įvedė skirtingo dydžio NPD.

    * Dabar NPD priklauso nuo gautų pajamų dydžio – kuo žmogus mažiau uždirba, tuo didesnė atlyginimo dalis yra neapmokestinama.

    * Pavyzdžiui, uždirbantiems iki 800 litų gyventojų pajamų mokesčio nereikia mokėti nuo 470 litų. Uždirbant daugiau nei 3150 litų NPD visai netaikomas.

    * Už pirmąjį nepilnametį vaiką šeimai taikomas papildomas 100 litų NPD, už antrą ir kiekvieną paskesnį – 200 litų NPD. Papildomas NPD nepriklauso nuo pajamų.

Martynas Čerkauskas „Lietuvos rytas“
Paskutinį kartą atnaujinta ( 2010-03-26 )
 
< Ankstesnis   Kitas >